گیاهپزشکی(حشره شناسی و بیماری شناسی کشاورزی)

سایت تخصصی رشته گیاهپزشکی

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: چهار شنبه 24 مهر 1392برچسب: ,

׀ موضوع:

·       پوسيدگي قهوه‌اي(دروني) ميوه انجير :

پوسيدگي قهوه‌اي(دروني) ميوه انجير fig brown rot(fig endosepsis)

بيماري ناشي ازقارچ ناقص Fusarium moniliforme است كه اسپورهاي آن با زنبور Blastophaga به داخل ميوه‌ي انجيرانتقال مي‌يابد وموجب پوسيدگي داخل ميوه مي‌شود .

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 1 مهر 1392برچسب: ,

׀ موضوع:

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 6 تير 1392برچسب: ,

׀ موضوع:

معرفی آبدزدک و کنترل آن

معرفي آفت

لاروهاي اين آفت از شاخ و برگ اندامهاي هوايي بوته برنج تغذيه مي كند و آنرا كاملاً از بين مي برد. لاروهاي سن يك فقط از پارانشيم برگها به خصوص بين رگبرگها تغذيه مي نمايند ولي در سنين بعدي تمام برگ را خورده و فقط قسمتهاي سخت آنرا باقي مي گذراند. لاروها شب فعال بوده و داراي ميزبانهاي ديگري نظير يولاف، چاودار، گندم، جو، ارزن، ذرت، ذرت خوشه اي، نيشكر، نخود، لوبيا، يونجه، شبدر، چغندر، كتان، سوژا مي باشد.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 24 فروردين 1392برچسب: ,

׀ موضوع:

بيماري ويروئيدی اگزوکورتيس(Exocortis) مرکبات

مقدمه:

ویروئید ها عوامل ريزتراز ويروس ها که فاقد پوشش پروتئيني هستند و ژنوم کوچکتري از ويروس ها دارند. دينر(Diener)ورايمر(Raymer)هنگام استخراج ويروس غده دوکي سيب زميني  ويروئيد را با ترکيب RNAاستخرا ج کردند. ويروئيد بامکانيسم نا مشخص به درون هسته ياخته راه يافته و آنجا تکثير مي يابد

بيماري ويروئيد اگزوکورتيسExocortis مرکبات:

مرکبات پيوند شده روي پايه پونسيروس(Poncirus trifoliata) و يا هيبريد آن Citrange حساس به اين بيماري هستند

علائم بيماري:

-قطور شدن تنه درخت در زير نقطه پيوند.

-تشکيل صمغ در زير لايه هاي جدا شونده ،توقف رشد،پيچ خوردگي برگ ها،ترک خوردن ميوه ليمو.

- گر چه درخت آلوده ميوه زيادي مي دهد ولي ميوه ها ريزش پيدا مي کنند.

-درختان پيوند شده روي پايه پونسيروس اصولا رشدشان کمتر و کوتاه تر از درختان پيوند شده بر روي پايه نارنج است.

-درختان مبتلا به اگزو کورتيس فوق العاده ضعيف و کوتاه مي مانند ،ظهور علائم 3تا 8سال بعد از آلودگي اتفاق مي افتد

کنترل:

معالجه درختان امکان پذير نيست ولي رعايت نکات زير در پيشگيري موثر ميباشد:

1-     پيوند از درختان سالم تهيه شود (در موارد مشکوک عمل پيوند روي پايه بادرنگ آريزونا 81و ياusdc60انجام مي شود)

2-     چون بيماري درپايه نارنج آلودگي نهفته latentداردتوصيه مي شود در باغاتي که قبلا مرکبات با پايه نارنج کاشته شده است غرس نکنند

اين ويروئيد با ادوات باغباني قابل انتقال ميباشد(ضد عفوني ادوات با محلول ده درصد هيپو کلريت سديم يا محلول دو درصد فرمالين

منبع:

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

بيماري ريز برگي (استابورن )مرکبات

بيماري ريز برگي (استابورن )مرکبات

اين بيماري در سال 1915 در کاليفرنيا گزارش شد و تاسال 1973عامل آن را ويروس يا شبه ويروس مي دانستند.

علاوه برمرکبات به بعضي از خانواده هاي گياهي غير مرکبات نيز حمله مي کند.

در سال 1361توسط رحيميان  اسپيروپلاسما کشت و به عنوان عامل بيماري در مرکبات شمال و جنوب کشور معرفي شد.

علائم بيماري :

-کم شدن فاصله ميان گره ها ،رويش شاخه هاي فراوان از جوانه ها جانبي ،کوچک شدن برگ ها ،قلبي يا فنجاني شدن  آن ها.

-علائم شبيه کمبود روي و ريزش برگ ها ،به گل رفتن بي موقع درخت،ميوه هاي بد شکل و نامتقارن ،عقيم و چروکيده بودن بذر ها.

عامل بيماري:

Spiroplasma citri sanglio که تقريبا شبيه فنري شکل مي باشد و به آساني در محيط کشت مايع با ميکروسکوپ زمينه سياه قابل رويت است.

عامل اين بيماري توسط پيوند و زنجره هاي از جمله زنجره چغندر Circulifertenellus,Scaphytopius nitridus, Euscelis plebeijus منتقل مي شوند.

کنترل:

-پيوند بايد از درختان سالم تهيه شود ،بر روي پايه سالم پيوند گردد.

-مبارزه با ناقلين.

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 30 بهمن 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

بيماري انبونک يا خيارک آلو

اولین علائم بیماری به صورت جوش سفید رنگی در روی میوه ظاهر می شود و هم زمان با رشد میوه گسترش پیدا می کند،تمامی سطح میوه را می پوشاند.هسته ی میوه ی جوان رشدش متوقف شده،قهوه ای،چروکیده،و پوک می گردد.طول میوه ی آلوده گاهی به بیش از 10 برابرطول میوه ی سالم می رسد و گوشت داخل آن اسفنجی می گردد.میوه ی آلوده غالبا بد شکل،خمیده،به رنگ قرمز و سپس خاکستری مخملی در می آید.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

بیماری لکه سیاه گلابی

بیماری لکه سیاه گلابی

اسم علمی عامل بیماری Venturia pirina Adena ، اسم انگلیسی pearscab می‌باشد. این قارچ برای اولین بار توسط مادام لابیرت در بلغارستان ( 1832) مشاهده شده است همچنین در سال 1840 از فرانسه نیز گزارش شد. لکه سیاه گلابی خیلی شبیه لکه سیاه سیب است اما عینا همان قارچ نیست و هر کدام از این دو گونه قارچ محدود به میزبان خود می‌باشند و میزبان خاص خود را دارند. هر دو گونه آسکوسپورهای دو سلولی دارند که یک سلول بزرگتر از دیگر است. در لکه سیاره گلابی سلول بزرگتر در بالا قرار می‌گیرد ولی در لکه سیاه سیب سلول پایین‌تر ، بزرگتر است.

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

بیماری آنتراکنوز مرکبات Citrus anthracnose

عبارت آنتراکنوز به معنای شبه زغال Like-coal واولین بار توسط Faber و Dunal در سال 1853 روی انگور گزارش شده‌است. بیماری در سال 1326 توسط اسفندیاری از مناطق شمالی کشور جمع‌آوری وگزارش شده وسپس در سال 1333 از مناطق جنوب توسط شریف گزارش گردیده‌است.

آنتراکنوز مرکبات انتشار جهانی دارد. بیماری ناشی از گونه‌ Colletotrichum gloeosporiodes در انواع مرکبات که نشانه‌های آن لکه‌های نکروتیک در برگ و خشکیدن سرشاخه‌هاست. در میوه نشانه بیماری به صورت لکه‌های قهوه‌ای تا سیاه ظاهر می‌شود. آنتراکنوز میوه در میوه‌های رسیده مخصوصاً واریته‌های میان‌رس و زودرس گریپ‌فروت دیده می‌شود.

کنترل شیمیایی :

1- استفاده از قارچ‌کشهای فربام، زینب، کاپتان به نسبت 2- 1.5 درهزار

2- در پاییز موقع خواب سمپاشی با دو کیلوگرم سولفات مس، یک کیلوگرم سولفات روی و دو کیلو گرم آهک وصد لیتر آب

توصیه‌ها: 1- تقویت گیاه 2- حذف شاخه‌های خشکیده در پاییز 3- کنترل آفات وسایر بیماریها

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 13 آذر 1391برچسب: بیماری آنتراکنوز مرکبات ,

׀ موضوع:

بيماري گموز يا پوسيدگي طوقه مركبات:

علائم بيماري:

از بارزترين علائم ترشح صمغ از نواحي طوقه تا ارتفاع نيم متري تنه از سطح خاك مي باشد.

پوست قسمت آلوده ممكن است بوي ماهي يا ترشي بدهد و داراي پوست سختي بشود.

پوسيدگي قسمت طوقه ممكن است به سمت ريشه هم توسعه پيدا كند و سبب پوسيدگي آن شود.

جوانه هاي آلوده رشد نمي كنند و به تدريج فاسد و قهوه اي مي شوند .

برگها حالت رنگ پريده به خود گرفته و به تدريج زرد مي شود و ريزش پيدا مي كند.

عامل بيماري:

عامل اين بيماري چند گونه از جنس فيتوفترا مي باشد

مهمترين گونه هاي  عامل اين بيماري Phytophthora citrophthora و Ph. parasitica

زيست شناسي:

قارچ هاي مولد اين بيماري در خاكهاي بسيار مرطوب بخوبي رشد مي‌كنند حتي در غياب درختان مركبات هم قادرند سالها در خاك زندگي كنند

. مناسب‌ترين درجه حرارت براي رشد قارچ 30 درجه و حداقل 10 درجه سانتيگراد مي باشد.

اسيديته مناسب براي رشد قارچ 6 تا 5/7 مي باشد.

وجود زخم در ريشه يا ساقه نزديك به خاك در رخنه قارچ به داخل گياه و ايجاد بيماري كمك مي‌كند.

كنترل:

پيشگيري:

بايد از پايه مقاوم به گموز مثل نارنج و پونسيروس استفاده كرد«از رقم نارنج در شمال نمي توان استفاده كرد چون به بيماري ويروسي تريستزا حساس مي باشد

محل اتصال پيوند كه بر روي پايه مي باشد در ارتفاع 30 تا 40 سانتيمتر از سطح خاك باشد.

باغ بايد در زمين هاي سبك و زهكشي شده احداث گردد.

موقع غرس نبايد نهال‌ها عميق كشت شوند و ساقه ها حتي المقدور در خارج از خاك قرار گيرد.

آبياري به گونه‌اي باشد كه آب در تماس مستقيم با تنه درخت نباشد و يا موجب سرايت بيماري از درختي به درخت ديگر نشود .

تقويت درختان با استفاده از كودهاي زراعي و عمليات زراعي مناسب

در مناطق مساعد قبل از فصل بارندگي طوقه درختان و ريشه هاي مجاور را با محلول برد و يا كوپراويت سمپاشي شود.

راههاي معالجه درختان مبتلا به گموز:

خاك اطراف طوقه را به منظور كاهش فعاليت عامل بيماري كنار زد و از تماس آب با طوقه جلوگيري كرد.

اگر آلودگي وسيع نباشدمي‌توان محل آلودگي را تراشيد و با چسب باغباني پوشاند.

پوشاندن محل تراشيده شده با خميري كه از 300گرم كوپراويت و 8 كيلو خاك رس تهيه شده است.

به محض مشاهده بيماري از قارچ كش كاپراكس كلورايد مي توان استفاده كرد

بیماری غربالی درختان میوه Shot hole or Coryneum Blight

تاریخچه و مناطق انتشار:

این بیماری اولین بار در سال 1842 در کشور فرانسه بوسیله Leveille شناخته شده است امروزه در کلیه نقاط جهان از جمله در آمریکا شمالی و آمریکای جنوبی و اروپا و استرالیا و نیوزلاند و سایر نواحی جهان وجود داشته و خسارت زیادی وارد می نماید. (زمستان 1343).

در ایران اولین بار اسفندیاری در سال 1375 این بیماری را روی درختان میوه هسته دار در مازندران ، گیلان ، گرگان و آذربایجان گزارش نموده است . بیماری در اکثر مناطق کشور کم و بیش وجود دارد و تا کنون از شهرهای شیروان ،‌گنبد ، بجنورد ، قوچان ،‌ماکو ، خوی و نهبندان و بسیاری از شهرهای دیگر گزارش گردیده است . شدت بیماری در استان آذربایجان و بویژه در باغهای قدیمی زیاد ا ست (اشکان ،‌اسدی 1350، ارشاد 1356)

در ایران تا کنون این بیماری روی درختان زرد آلو ، گیلاس . آلبالو . گوجه ، هلو ، شلیل و بادام دیده شده است و خسارت عمده آن بیشتر متوجه درختان زرد آلو می باشد.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید

فتیله نارنجی(دارخور) Cytospora canker

بیماری فتیله نارنجی روی درختان گیلاس در سال 1325 توسط اسفندیاری از کرج جمع آوری و گزارش شده است. دارای مزبانهای مختلفی از جمله گردو، چنار، تبریزی، گیلاس، زردآلو، قیسی و سیب می‌باشد. هنگام حمله قارچ شاخه‌های مبتلا از قسمت پایین شکسته و یا قطع ویا مورد حمله حشرات قرار می‌گیرند. برگهای شاخه‌ی آلوده پژمرده و سبز خشک می‌شوند و سپس فتیله(cirrhus) ‌های نارنجی، زرد یا قهوه‌ای عامل بیماری که در واقع اسپورهای قارچ است، درسطح شاخه‌ها ظاهر می‌شوند. براثر حمله قارچ، شاخه‌ها و سرشاخه‌ها ضعیف و خشک شده و علائم دای بک die-Bach در آنها ظاهر می‌شود. بر روی شاخه و تنه نیز زخم و شانکرهایی ممکن است بوجود آید. مقاومت درختان مسن بیشتر است ولی درختان مسن و ضعیف تر بیشتر دچار بیماری می‌شوند. در مراحل آخر پوست تنه وشاخه درمحل شانکر از چوب جدا شده و قسمتهای بالای شانکر می‌خشکد. آلودگی بیشتر در فصول پاییز و زمستان حادث می‌شود.

عوامل بیماری گونه‌های مختلف جنس Cytospora می‌باشند. گونه‌ها شامل:

1- Cytospora persoonii

5- C. ambiens

6- C. cincta

عوامل مکانیکی نظیر تگرگ، محل تغذیه حیوانات و حشرات، هرس نامنظم، سرما وگرما ، یخبندان که منجر به ترک و شکاف پوست درختان می‌شوند باعث تسریع در آلودگی میزبانها می‌گردد، البته ورود انگل به گیاه بطور مستقیم و طبیعی از راه کوتیکول و منافذ بافتهای پوششی صورت می‌گیرد.(عکسها مربوط به مناطق خفر و میمند می باشد.)

کنترل :

هر اقدامی که بتواند از ضعف درختان و حمله بیماری جلوگیری کند درپیشگیری از بیماری موثر است. تقویت درخت و رعایت اصول زراعی صحیح (عدم احداث باغ در زمینهای آهکی و کم عمق و آبیاری منظم) و مبارزه با آفات کمک بزرگی برای جلوگیری از ضعف درخت می‌باشد.

درمورد مبارزه شیمیایی می‌توان گفت که برداشتن بافتهای آلوده و فاسد پوست درخت درمحل شانکرها با ابزار مناسب و بلافاصله پانسمان آن با چسب مخصوص حاوی 3% ماده موثره Thiophanate-metyl در فصل مناسب درسالم سازی درختهای مبتلا(بخصوص سیب) رضایت بخش می‌باشد. همچنین ازسموم مثل کاپتان به نسبت 2در هزار نیز می‌توان استفاده کرد.

1- ترکیب بردو ------- 2درصد

2- اکسی کلرورمس WP35% و 5-3در هزار

3- تیوفانات متیل WP70% و 0.5-0.6درهزار

4- بنومیل WP50% و یک در هزار

توصیه: بهترین زمانها برای سمپاشی پاییز پس از ریزش گلبرگها و اواخر بهار به مقدار 2-1 نوبت می‌باشد.

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

لکه آجری برگ بادام و لکه قرمز برگ آلو

هردودرایران وجود دارد،ولی لکه آجری مهمتر است. اولین بار اسفندیاری در سال 1348 بیماری را روی بادام در ارومیه و لرستان مشاهده کرد. سپس Steyaert بلژیکی متخصص بیماریهای گیاهی که مامور کمک و همکاری با ایران بود این بیماری را مشاهده کرد. در منطقه خفر فارس بیماری لکه آجری به شدت دیده میشود. عامل لکه آجری Polystigma ochraceum ) Polystigma amygdalium) وعامل لکه قرمزآلو Polystigma rubrum است. روی برگ بادام لکه‌ها کشیده و بزرگند ولی روی برگ آلو لکه‌ها تقریبا گردند. لکه آجری بادام به برگ حمله می‌‌کند، ولی لکه قرمز علاوه بر برگ به شاخه نیز حمله می‌کند. در هردو لکه‌ها چرمی وضخیم هستند. بیماری منوسیکل است. روی برگهای زمین ریخته پری‌تیسها تشکیل می‌شود.آلودگی توسط آسکوسپور ایجاد می‌شود، نقش پیکنیدها دربیماری مشخص نیست وآلودگی نمی‌دهد. برای تشکیل آسکوکارپ 2-1 ماه سرمای نزدیک صفردرجه لازم است. قارچ در محیط کشت قابل کشت نمی باشد. این بیماری از نظر بیولوژی تقریباً مشابه لکه سیاه سیب است، یعنی دارای دو فاز ساپروفیتی و پارازیتی است. حذف مرحله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌⠠??‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌ ساپروفیتی می‌تواند تا حدی بیماری را کنترل کند.

کنترل شیمیایی:

1- مانکوزب (دیتان ام-45) WP 80% و 2 در هزار

2- اکسی کلرورمس(کوپراویت) WP 35% و 3 در هزار

3- ترکیب بردو ---------- 1 درصد

4- سم جدید Triforin (ساپرول) به مقدار : 3 در هزار

توصیه‌ها: نوبت اول سمپاشی بعد از ریزش گلبرگها وسپس به فواصل12روز. جمع آوری ودفن برگها

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

پوسیدگی فایتوفتورایی ریشه و طوقه درختان میوه

Phytophthora Root & Crown Rot

گونه های جنس Phytophthora در گیاهان مختلف تولید بیماری می کنند یکی از خطرناکترین بیماریها، پوسیدگی ریشه و طوقة درختان میوه است تا کنون بیش از 60 گونه فایتوفتورا شناسایی شده که بیش از 15 گونه از ایران گزارش شده است همة گونه های فاتیوفتورا انگل اختیاری هستند و روی گیاهان مختلف ایجاد بیماری می کنند گسترة میزبانی اغلب گونه ها هم زیاد است. پوسیدگیهای طوقه ، یقه و ریشة درختان سیب عملاً در تمام کشورهای سیب خیز جهان شیوع دارد ولی در گلابی فقط پوسیدگی طوقه گزارش شده است.

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 18 آبان 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 16 آبان 1393برچسب: ,

׀ موضوع:

آتشک از قديمي ترين بيماري هاي باکتريائي است که عامل آن باکتري Erwinia Amylovora مي باشد و ميتواند بيش از 75 نوع درخت و بوته از خانواده Rosacea را مورد حمله قرار دهد .

بيماري در درختان سيب و گلابي بيشتر مخرب است .

باکتري عامل بيماري در شانکر هاي نسبتاً فرو رفته زمستان گذراني کرده و در بهار، زماني که دماي محيط مساعد باشد و باران هاي مکرري روي دهد باکتري شروع به فعاليت کرده و به سرعت زياد شده و با کمک حشرات ، باران و باد پراکنده مي شود .

اين بيماري بيش از 200 سال است که در آمريکاي شمالي شناخته شده ولي کنترل آن بعلت ناشناخته بودن عامل بيماري مشکل بوده است . متاسفانه در حال حاضر هم که عامل بيماري مشخص است به دلايل مشروحه زير کنترل بيماري مشکل تر شده است.

1- سابقاً در هر هکتار 250 تا 500 درخت کاشته ميشد در حاليکه امروزه جهت افزايش محصول 1250 تا 2500 درخت در هکتار کاشته ميشود و براي انجام اين امر لزوماً درختاني از واريته هائي که قد و قواره مناسب دارند انتخاب مي شود که اکثراً در مقابل بيماري حساس هستند .

2- تقاضاي بازار خريد و داشتن محصولاتي بظاهر مطلوب باغداران را تشويق ميکند که به کاشت واريته هاي جديدي اقدام کنند که متاسفانه اکثراً در مقابل بيماري آتشک حساس هستند .

3- داشتن درختان زياد و محصول بيشتر در واحد سطح احتمالاً موجب نقصان مکانيزم هاي فيزيولوژيکي طبيعي در دفاع از بيماري ها مي گردد .

شرايط شيوع بيماري:

نظر به اينکه بيماري آتشک در درختاني که رشد زياد دارند شديدتر است لذا بايد در کود دهي (مخصوصاً کودهاي ازوته ) توجه بيشتري مبذول گردد . کوددهي نبايد تابع برنامه ساليانه باشد بلکه بايد ديد درخت کي و چه مقدار کود احتياج دارد . درختان سيب نبايد بيش از 25 تا 30 سانتيمتر و درختان گلابي بيش از 15 تا 20سانتيمتر رشد سر شاخه داشته باشند .

تجربه نشان داده است که در خاک هاي سنگين و کمتر آبکش ، درختان حساسيت بيشتري براي بيماري دارند و دليل اين امر ميزان زياد ازت و همچنين آب ذخيره شده در خاک مي باشد که موجب رشد زياد درخت ميگردد . ميزان ازت در برگ هاي درختان سيب و گلابي حداکثر 2 تا 2.4 درصد توصيه شده است .

حساسيت به بيماري آتشک در خاک هاي اسيدي که قاعدتاً کلسيم و منيزيوم کمتري دارند بيشتر است . نگهداري سطح زيرين خاک با پ هاش حدود 6 و سطح فوقاني خاک با پ هاش 6.5 تا 7 توصيه شده است . نقصان پتاسيم خاک هم موجب حساسيت است و ميزان آن 1.35 تا 1.80 درصد توصيه مي شود .

شرايط ديگر شيوع بيماري داشتن رطوبت نسبتاً زياد و باران هاي مکرر ، دماي 21 تا 27 درجه سانتيگراد ، طولاني بودن دوره گل در شرايط سرد و رطوبي فصل بهار ونيز حضور باکتري در شانکر ها مي باشد .

علائم بيماري:

در اوايل بهار ، حدود دو هفته قبل از باز شدن گل ها ، گلبرگ ها آب سوخته ، قهوه اي رنگ و سپس سياه مي شوند و روي درخت باقي مي مانند . شاخه هاي کوچک پژمرده و سياه رنگ شده و بعضاً با 180 درجه خميدگي عصائي شکل مي شوند . روي بعضي از شاخه هاي قديمي که از طريق گل ها و شاخه هاي کوچک آلوده مي شوند شانکر هاي چروکيده و بعضاً فرو رفته تشکيل مي شود که ممکن است شکاف برداشته و چوب زيرين نمايان گردد . مايع کرم رنگي که حامل ميليون ها باکتري مي باشد از شانکرها خارج مي شود و در شرايط رطوبي بطرف پائين روي تنه و شاخه ها سرازير مي شود . حشرات با اين ترشحات آلوده شده و هر کدام با بيش از يکصد هزار باکتري موجب آلودگي گل ها مي شود .

علائم بيماري روي ميوه بستگي به زمان آلودگي دارد. اگر آلودگي زودتر اتفاق بيافتد ، ميوه کوچک مانده و تغيير رنگ ميدهد و به حالت چروکيده روي درخت باقي مي ماند .

در صورتيکه ديرتر آلوده شود به اندازه ميوه نارس چروکيده نشده و تغيير رنگ نمي دهد .ميوه هاي آلوده که با تگرگ يا حشرات آسيب ديده اند به رنگ هاي قرمز ، قهوه اي يا سياه در مي آيند . از ميوه هاي آلوده ممکن است قطرات مايع زرد رنگ باکتري خارج شود .

چرخه بيماري:

زماني که شرايط محيط مساعد شد باکتري در شانکر که از سال گذشته در آن زمستان گذراني کرده است بسرعت با تقسيم سلولي تکثير يافته و مايع کرم رنگ، شيرين و چسبنده اي به نام Bacterial Ooze توليد مي کند . حشرات باکتري را به گل ها ، برگ ها وشاخه هاي تازه منتقل مي کنند . در بهار و در دماي مساعد بين 18 تا 30 درجه سانتيگراد مدت زمان بين آلودگي و ظهور بيماري حدود 5 روز است . در شاخه هاي جديد آلودگي بسرعت در حدود روزانه 15 سانتيمتر پيشرفت مي کند . باکتري از طريق شاخه هاي جديد بشاخه هاي قطورتر و تنه اصلي ميرسد و در آنجا با تشکيل شانکر ها زمستان گذراني مي کند تا سال بعد چرخه بيماري را آغاز کند .

حشرات از قبيل زنبور ، مورچه ، حشرات پردار ، شته و سوسک به اين ترشحات جلب شده و باکتري را به گل هاي باز شده منتقل مي کند . اين عمل با کمک باد و باران تشديد مي شود . باکتري در گل هاتکثير يافته و بسرعت بطرف ساقه حرکت مي کند و در زمان کوتاهي تمامي گل ها ، برگ ها و ميوه ها در محل آلودگي ميميرند . شاخه هاي جوان نيز از طريق منافذ برگ ها و زخم ها ، آلوده و سياه رنگ شده و مي ميرند . قابل توجه است که تنها يک شانکر فعال ميتواند ميليون ها باکتري توليد کرده و تمامي باغ را آلوده نمايند .

كنترل بيماري :

1 ــ هرس

نظر به اينکه باکتري در شانکر ها زمستان گذراني مي کند لذا حذف آنها از شدت بيماري در سال بعد جلوگيري مي کند . بهتر است هرس در زمستان انجام شود چون زمانيکه برگ ها روي درخت باشند بعضي از شانکر ها قابل رويت نخواهند بود . در بهار يا اوايل تابستان هرس نبايد انجام شود زيرا ممکن است موجب سرايت بيماري به قسمت هاي سالم درخت گردد . شاخه هاي آلوده 15 سانتيمتر پائين تر از ناحيه سياه شده حذف شود . هرس شاخه هاي کوچک ممکن است اواخر تابستان انجام شود ولي حذف شاخه هاي قطور بايد در اواخر زمستان انجام شود زيرا حذف آنها در آن زمان ممکن است موجب رويش جديد باشد .

هرس بايد در هواي خشک انجام شود و هرس در فصل رويش حداقل 30 سانتيمتر پائين تر از قسمت آلوده که تغيير رنگ يافته است بعمل آيد و در صورتيکه فقط چند درخت آلوده وجود داشته باشدممکن است باحذف قسمت هاي آلوده بطور دقيق ، از اشاعه بيماري به ساير درختان جلوگيري شود . براي جلوگيري از بيماري و شيوع آن لازم است درختان همه روزه مورد بازرسي قرار گيرد و قسمت هاي آلوده حذف شود.

وسايل هرس در فاصله هر برش بايد با محلول 10% مايع سفيد کننده ضد عفوني شود . در صورتيکه در تنه درختان آلوده ، هرس امکان نداشته باشد ، بايد شانکر از 2.5 سانتيمتر ازطرفين زخم و 7 سانتيمتر از بالا و پائين آن با چاقوي تيز تا رسيدن به نسج سالم برداشته شود و با رنگ بوردو پر شود

2ــ مبارزه شيميائي

1ــ سمپاشي با ترکيب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.25 ) شامل 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه مي شود .

Professor of Plant Pathology , The Pensylvania State University ,U.S.A. , 12 May 1999

2ــ سمپاشي با ترکيب بوردو باضافه 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه مي شود .

Fire Blight Management , U.S.A. internet 2002 )

3ــ سمپاشي با ترکيب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.75 ) قبل از باز شدن شکوفه ها توصيه مي شود .

University of Illinois , U.S.A . September 19

4ــ سمپاشي با ترکيب بوردو در اواخر دوره خواب درختان بشرطي که تمامي درخت را بپوشاند توصيه مي شود . بهتر است ترکيب بوردو با روغن مخلوط گردد . اين سمپاشي بيماري اسکاب سيب را نيز کنترل مي کند .

Presented by Professor Paul W. Steiner , at the State Horticultural

Association of Pennsylvania Annual Meeting . U.S.A. January 2000

5ــ براي کنترل آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو 1% قبل از شروع زمان رويش و استربتومايسين 100 پي پي ام سه نوبت در زمان گل توصيه مي شود .

W. Hal Shaffer ,Department of Plant Pathology , University of Missouri , Columbia , U.S.A. 1999

6ــ براي کنترل آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو 1% باضافه روغن در اواخر دوره خواب درختان توصيه مي شود .

Utah Plant Diseases Control , U.S.A. February 1993

7ــ براي کنترل بيماري آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو در دوره خواب درختان توصيه مي شود .

8ــ براي کنترل بيماري آتشک در اواخر زمستان شاخه هاي آلوده 15 سانتيمتر پائين تر از محل آلودگي هرس شود و با ترکيب بوردو سمپاشي شود .

University of Minnesota ,Yard and Garden Clinic , Chad J. Behrendt, Ph.D and Crystal M. Floyd , U.S.A. 1999..

9ــ براي کنترل بيماري آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو (100 ــ 0.75 ــ 0.25 ) باضافه 1% روغن در اواخر زمستان توصيه مي شود .

The University of Tennessee , Steve Bost , Professor and Alan Windham , U.S.A.

10ــ براي کنترل بيماري آتشک سمپاشي با ترکيب بوردو (100 ــ 0.75 ــ 0.25) در دوره گل يک يا دو دفعه بفواصل 4 روز توصيه مي شود .

نویسنده: آیدین زیبایی و رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 15 آبان 1391برچسب: ,

׀ موضوع:

منبع: plant-protection.ir

ب) هرس

هرس یعنی بریدن شاخه های اضافی و این عمل در زمستان انجام می شود. پس از فرم دهی درخت در سال های بعد از پیوند و قبل از باردهی، هرس اهمیت دارد که شامل شنگ کردن شاخه ها، سر بر داری و حذف پاجوش ها می باشد.

هرس باعث درشت شدن میوه درخت و تا حدی یکنواخت شدن باردهی در سالهای مختلف می شود.

ج) کود دهی

کود دامی گوسفندی و گاوی مورد استفاده باید کاملا پوسیده باشد. بهتر است کود مرغ نیز با کودهای گوسفندی یا گاوی مخلوط شود و در شیاری به عمق حداقل ۴۰ سانتیمتر بسته به سن درخت و عرض ۴۰ سانتیمتر در انتهای چتر سایه انداز درخت دفن شود. فصل کود دهی فصل خواب درختان یعنی زمستان است.

مخلوط کردن کود کامل شیمیایی ( N-p-K ) نیز با کود حیوانی مورد استفاده مطلوب می باشد.

دادن کود شیمیایی ازته (سولفات آمونیم و سولفات پتاسیم) در مناطق با آب و خاک شور در نیمه دوم اردیبهشت ماه جهت افزایش جوانه های رویشی و زایشی، در نیمه دوم تیرماه جهت پر شدن دانه های پسته در درختان بارده مناسب است. میزان کود مصرفی با مشاوره کارشناسان از ۱۰۰ گرم تا ۲۰۰ گرم به ازای هر درخت می باشد.

استفاده از کودهای مایع و جامد میکرو در فصل رشد درخت بسته به نوع کمبود و مشاوره با کارشناسان کشاورزی همزمان با سمپاشی و یا به صورت مستقل بسیار مناسب است. بعد از برداشت پسته دادن کود روی به صورت محلول پاشی توصیه می شود.

د) دلایل پوکی پسته

۱- عدم وجود گرده نر که ناشی از کمبود درخت نر می باشد  مهمترین عامل پوکی پسته بوده و باید به ازای هر ۱۰ الی ۱۵ درخت ماده یک درخت نر در باغ پیوند نمایید. در صورت کمبود درخت نر حتما گرده افشانی مصنوعی انجام دهید.

۲- عدم رسیدگی و توجه کامل به درختان از جمله آبیاری کم و نامنظم، ندادن کود حیوانی و هرس نکردن درختان و غلبه آفات در باغ باعث پر نشدن مغز پسته و یا ریزش جوانه های سال بعد می شود.

ه) آفات مهم پسته

۱- پسیل پسته، که حشره زرد رنگ کوچکی است و در حال حاضر بیشترین خسارات را وارد می کند و موقع خسارت شدید، پای درخت شکرک ایجاد می شود.

۲- کنه درختان پسته که این آفت با چشم معمولی قابل مشاهده نیست و علائم آن اینکه ابتدا برگها سبز تیره و سپس حالت چرمی رنگ می شوند.

۳- شپشک پسته، این آفت کاملا روی برگها و خوشه ها قابل مشاهده است و درخت مورد حمله محصول آن اغلب پوک و نیم مغز می شود.

برای مبارزه با شپشک استفاده از سم اتیون با نسبت ۲٫۵ – ۲ در هزار بسیار مناسب است. ذکر این نکته ضروری است که برای مبارزه با هر یک از آفات مشاوره با کارشناسان خبره کشاورزی جهت توصیه سم و زمان سمپاشی بسیار مهم است.

و) برداشت پسته

۱- پسته را وقتی کاملا رسید برداشت نمایید.

۲- برداشت را ساعتهای اولیه روز شروع نموده و محصول برداشت شده را زیر سایه و یا جای خنک قرار دهید.

۳- قسمتهای آلوده به آفت را در باغ جداگانه برداشت نمایید.

۴- محصول برداشت شده را سریعا به مراکز فرآوری پسته که تمام اتوماتیک و بهداشتی است انتقال دهید تا سریعا پوست گیری و جداسازی شود. به این ترتیب رنگ پوسته سخت پسته سفیدرنگ و بازاری پسندی مناسب خواهد داشت.



منبع: beytoote.com

عبارات مشایه
مطالب مرتبط :